22 Ekim 2015 Perşembe

Kapasite Raporunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kapasite Raporu Nedir?

Sanayi Odalarına kaydolarak sanayi kuruluşu niteliği kazanan özel veya tüzel kişiliklerin irtibat bilgilerini, üretim konularını ve yıllık üretim kapasitelerini, teknolojilerini, makine parkını, kullandıkları hammadeleri, sermaye ve istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren, kuruluşun kimlik kartı niteliğindeki kapasite raporlarını
  1. Sanayi Odaları
  2. Ticaret Odaları
  3. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları,

düzenlemektedir.
Kapasite raporu düzenleme Ticaret ve Sanayi odalarının yetkisinde olup Odalar ve Borsalar Birliğince onaylanır raporda;
  1. imalatçı firmanın sermaye yapısını,
  2. makine ve teçhizat dokümanını
  3. personel kadro yapısını,
  4. fabrika m2 ölçümlerini,
  5. imalat girdilerini
  6. üretim adet ve diğer ölçümlerini içeren belgelerdir.

Kapasite Raporunun neden ihtiyaç duyulur ?

Genel olarak kapasite raporu ülkemizde üretim faaliyeti gösteren tesislerin tüm izin ve ruhsat dosyalarının önemli bir parçasıdır.
  1. Belediyelerden alınan İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı,
  2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ve il Müdürlükleri) den alınan çevre izni veya Çevre İzin ve Lisansı dosyaların bir praçasıdır.
  3. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) görüşünün devamlılığının önemli bir parçasıdır.

Kapasite Raporunun Hesaplanması Nasıldır ? 

Unutulmamalıdır ki kapasite raporu bir işletmenin günde 8 saat ve yılda 300 gün çalışması halinde maksimum üreteceği ürün miktarını göstermektedir. Bir çok sanayi kuruluşunda sahip olunan üretim kapasitesi ile gerçekleşen üretim kapasitesi farklıdır. Bu nedenle kapasite raporu filli gerçekleşen üretim miktarlarını değil tesisin potansiyel üreteceği miktarları hesaplamaktadır. Daha basit tanımı ile bir tesis düşünün ki müşteri kapıda kuyruk olmuş ve üretimi engelleyecek hiçbir hammadde ve yardımcı unsur (personel enerji vb..) problemi yokken tesisin günde 8 saat ve yılda 300 gün olarak üretebileceği maksimum miktarı gösterir.

Kapasite Raporlarının Süresi Var mıdır ?

Evet kapasite raporları 2 yıllık olarak hazırlanır ve süresi sonunda yenileme yapılır.

Kapasite Raporları alınırken ve Yenilenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kapasite raporları kamu kurumlarından alınana birçok izin ve lisansın temel belgelerindendir. Bu nedenle kapasite raporlarında yapılacak değişiklikler özellikle yeni ürün eklenmesi veya kapasitensin daha yüksek rakamlara çıkartılması alınmış olan izin ve lisansların geçerliliği sorgular hale getirir.
Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ÇED Görüşü almış ve bu görüşün alınması aşamasında yıllık bir hedef üretim miktarı girmiş olan bir tesisin ÇED Raporunda (veya Proje Tanım Dosyasında) ÇED sürecinden beyan ettiği ürünleri ve üretim miktarları kapasite raporu ile uyumlu olmak zorundadır. ÇED sürecinde beyan edilenden daha farklı ürün üretmek veya beyan edilen üründen daha fazla üretmek ÇED görüşünün geçerliliğinin sorgulanması sonucu doğurabilir.
Bu nedenlerden dolayı gerek ilk kapasite raporu alımı şamasında ve daha da önemlisi yenileme aşamasında kapasiteniz ile ÇED raporlarınızın bir uzman tarafından karşılaştırması büyük önem arz etmektedir. Aynı durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alının tüm izin ve lisanslarda geçerlidir.

Emir Salman
ES Mühendislik Ltd.Şti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder